Azi, un radioascultator a întrebat ce facem cu profesorii unde promovabilitatea la Bac este 0 sau 10, 20, 30 % sau unde rezultatele la Evaluarea Națională sunt foarte proaste.
Ei merită aceeași bani? Etc etc
Întrucât liderii de sindicat nu au întotdeauna vorbele la ei, să fiu totuși blând, și deoarece profesorii de la Lazăr din București, care erau invitați la emisiunea lui Striblea, s-au fâstâcit un pic, fiindcă acolo promovabilitatea este 100% sau, printr-un accident rar, 99%, voi răspunde eu.
Evident că există o mulțime de cauze. Mediu, părinți, profesori, zona defavorizată mai largă șa
Însă una dintre cele mai importante cauze, fundamentală, esențială, sunt copiii înșiși.
Acei copii nu sunt de liceu.
Ei pot fi foarte buni bucătari, brutari, patiseri, coafeze, mecanici auto, șoferi, chelneri, cameriste și multe, multe altele.
A înțelege un text de Wittgenstein în clasa a XII-a la filosofie, de Jaspers, Marx sau Aristotel nu e la îndemâna oricărui profesor, dar a unui elev. Cum nu pot pricepe un roman complex, o piesă de teatru, o poezie.
La Filologie, clasele IX-XII, se fac, în ordine, pe fiecare nivel, următoarele: 2 ore de logică, 2 ore de psihologie, 1 sociologie+1 economie, 2 ore de filosofie pe săptămână. Și multe, multe ore de română, istorie, geografie, limbi străine.
De ce să faci asta? De ce să fii stare să analizezi, interpretezi, comentezi astfel de texte, de creații? De ce să fii capabil să intri cu mintea într-un eveniment istoric? Pt că ai noștri copii se mai fac și avocați, judecători, traducători, profesori universitari de socio-umane, jurnaliști șa
Cine este de vină că acei copii sunt la liceu?
Întrebați-i pe părinți.
Întrebați-i, de asemenea, pe legiutori și guvernanți, care au permis intrarea la liceu cu note sub 5. Care au distrus Școlile de Arte și Meserii, care nu promovează deloc ideea de a face o meserie în loc să fii absolvent chinuit de 12 clase, fără bacalaureat, necalificat pt munca pe care urmează să o faci.
Întrebați ministerul care preferă, eventual, să scoată logica, psihologia, să reducă filosofia șa pentru că... pentru că, de fapt, nu le pricep copiii, de ce să le priceapă, dacă ei nu sunt de liceu, ce să faci cu ele la bucătărie, la coafor, la masaj, la manichiură? Prin urmare, preferă să le scoată de la liceu, decât să înțeleagă că ele sunt pt cei care au abilități intelectuale, de comunicare, de analiză, de interpretare, de gândire flexibilă, complexă, nuanțată, critică.
Un mecanic auto are alte competențe, nu-i trebuie pătratul logic, Jung, Platon, Wittgenstein sau Nietzsche.
Dacă mă pui pe mine să fac niște amandine s-ar putea să nu reușesc, să tund pe cineva, să-i fac cuiva pedichiura... N-am răbdare, nu am experiență, nu mă simt confortabil făcând asta, pt că nu-mi e la îndemâna, bineînțeles, că la nevoie faci orice, dar nu e vorba despre asta aici, însă dacă-mi zici să citesc o povestire, o poezie sau un text filosofic, cred că pot s-o fac mai bine, mă descurc într-un grad rezonabil, peste a face un borș de pește gustos.
Prin urmare, nu poți chinui niște copii și niște profesori pt a trece împreună un examen de bacalaureat, pt că nu merge, nu se poate, nu este cazul, nu are sens, e peste mână, e ca dracuʼ.
Și în cazul Evaluarii Naționale e la fel.
10 clase obligatorii sunt obligatorii pt cei care le pot face. Sunt obligatorii, dar uite că mulți copii nu le mai ating.
Insistă tu, părinte, minister, societate, ca ai tăi copii să facă altceva, să facă o meserie, să fie ucenici. Poți fi zidar, tâmplar cu puține clase.
Bunicii noștri au avut puțină școală, însă și-au făcut casele de rezistă și acum. Au pus porumb, grâu, legume.
Copiii trebuie să facă școli profesionale și, dacă pot vorbi ore întregi ca Niculae Cerveni, Corneliu Turianu sau, dacă preferați, Valeriu Stoica, Pârvulescu sau CTP, Sarafoleanu, Beuran sau Beatrice Mahler, atunci lăsați-i la liceu.
În rest, duceți-i la lupte, box, la textile, la lucrători hotelieri, la cofetari, patiseri, lucrători comerciali, nu-i abandonați logicii, psihologiei, filosofiei, vor urî școala toată viața, vor urî profesorii că nu i-au învățat nimic practic la istorie, geografie, logică, filosofie, și, peste toate, română.
Există disciplină mai absurdă, mai inutilă, mai eterică decât literatura română?
Uite! Întrebați un părinte, un elev mai axați pe concret, pe pământ, pe materie și veți auzi: Nu-mi folosește la nimic, nu-mi trebuie la nimic.
Să băgăm și-un Blaise Pascal în întrebare, un riga Crypto? Un Marele Anonim?
Da, era bun cântecul ăla, dar nu Profesori, lăsați copiii în pace, ci părinți, guvernanți lăsați copiii în pace, lăsați-i acolo unde pot, unde se simt bine, unde se descurcă, unde au abilități, unde reușesc. Nu-i mințiți, nu-i păcăliți, nu-i amăgiți, nu-i înșelați.
Un șofer poate fi mult mai mulțumit, mai bucuros, mai fericit decât mine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu