vineri, 16 octombrie 2020

Nervi de toamnă

scriitorii în democraţii sunt aproape inexistenţi. pt. că în democraţii oricine poate să spună orice. curajul scriitorului devine redundant. în plus, scriitorul dezvoltă forme urâte de oportunism, minciună şi linguşeală.
scriitorul e ca noi toţi. pe deasupra, a devenit neglijent, nu mai are stil. şi fără stil poate fi chiar oricine. unde mai pui că toată lumea scrie şi chiar publică. şi ca un făcut se nimereşte ca un outsider să scrie mai bine decât cei care îşi făcuseră deja statui.
scriitorul are valoarea greutăţii lui în aur în regimurile totalitare.
de la goma la nicolae dan fruntelată sau ion dodu bălan. de la beniuc la naum, de la păunescu, nicolae dragoş la dorin tudoran.
atunci unii stăteau în închisori sau în garsoniere confort IV şi alţii mâncau purcei în lapte şi îngheţată de pe ţâţele vremii.
atunci adevărul de costa mult. şi linguşeala avea preţ bun.
doar câţiva rosteau adevărul.
acum e pe mai toate gardurile dar e amestecat cu minciuna şi nu se mai ştie.
democraţiile ucid eroi. democraţiile n-au nevoie de sacrificiu. în democraţiile în care credea popper până şi el a dispărut şi pare un modest şi stângaci învăţător de ţară.
oamenii de cultură au crezut că democraţiile sunt doar pt. ei. s-au înşelat. poetul ilie constantin a fost paznicul unei parcări subterane în paris. mişto, nu ? deloc. n-ai ce să faci cu scrisu'. ori scrii ca petru popescu în totalitarism şi în democraţie, ori nu mai scrii neam.
ce a a surprins totuşi, nu pt. mult timp, a fost fripturismul şi nesimţirea oamenilor de cultură.
uite că până la urmă totul se cumpără, inclusiv (h)omul.

prin urmare, de vorbit vorbim toţi, banii pt. propaganda sunt buuuuuuuuni. de unde alţii ?
aşă că scrieţi băieţi ! că adevărul e împănat cu minciună şi frigăruia asta are gust. se numeşte libertate. cum e libertatea la jocul de go. adică mai ai doar una: vorba, dar ţi se poate lua repede. şi în plus, adevrul se stabileşte în comisii şi curţi.
şi curtea ta nu e curtea mea.
şi nici oaza mea de libertate.

Trimis de pe telefonul meu Huawei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu