marți, 3 noiembrie 2009

Despre viata ta, a mea, a noastra

Indiferent cine esti, indiferent incotro de indrepti, ideea este sa ai onoare, sa iti respecti cuvantul dat, sa fii vertical, sa nu te lasi furat, manipulat, mintit.
Poate ca parintii tai mint, fura, nu este obligatoriu sa-i urmezi, nu este necesar sa-i asculti pe cei care au aratat ca sunt suspecti, fatarnici.
Probabil unul dintre voi are un parinte care este inspector scolar si care a fost pus in functie pe criterii politice... tu, probabil, nu mai ai ce sa-i faci, nu mai ai cum sa-i schimbi firea, comportamentul, insa tu poti fi altfel, mai mandru, mai demn, mai drept.
Poate ti se pare dur ceea ce spun, insa ignora-ti parintele, nu ai ce invata de la el, nu merita sa inveti sa fii lingusitor, supus, cu mai multe fete.
Intrebarea care probabil iti vine in minte este urmatoarea:
ce castig? sau de ce sa fac asa?
Nu este exclus sa existe nenumarate raspunsuri la aceasta intrebare, care mai de care mai inteligente, mai argumentate, mai complexe, insa raspunsul meu este acesta: pentru ca asa vreau.
Vreau sa nu fiu mintit, sa nu fiu furat, sa nu fiu manipulat... vreau sa pot spune ce gandesc fara teama, vreau sa-mi pastrez verticalitatea, onoarea, vreau sa ma bazez pe mine si pe ceea ce stiu eu sa fac, nu pe parintii mei, care lucreaza cine stie unde.
Daca ma respect si daca, de exemplu, raman corigent la geografie, nu trebuie sa ma duc la mama sau la tata sa vorbeasca cu nu stiu cine care sa vorbeasca cu profesorul de geografie ca sa ma treaca fara sa invat. Daca esti demn, invata si ia examenul respectiv, daca profesorul este absurd, nedrept, incorect, da-l in judecata, nu te costa nimic, de ce sa-ti fie frica.
Prin urmare indiferent daca esti profesor, sau sofer, sau inginer, sau inspector comporta-te ca un om adevarat.
Poti sa inveti de la toti cei din jurul tau... ce merita si ce nu merita sa faci. Nu e deloc rau sa ai o tinta, un scop, sa iti doresti ceva, insa in atingerea scopului nu trebuie sa-ti bati joc de cei de langa tine, ca nu este exclus sa vina un altul care sa-si bata joc de tine.
Ce sa-ti placa la un om dubios, la un om cu un caracter suspect? Nimic.
Chiar daca acel om este foarte bun dpdv profesional il admiri, respecti pentru asta, insa nu poti sa ai incredere in el, nu poti sa spui ca ar fi de urmat in comportamentul lui.
Cand intalnesti astfel de oameni e bine sa te feresti de ei, nu te costa nimic, e gratis, free.
Amenintarile unora dintre ei nu trebuie sa te sperie, ci sa te faca sa zambesti de cat de limitati sunt, pentru ca nu esti santajabil, si, la urma urmei, ce poate sa-ti faca, cel mai rau lucru e sa te omoare, insa nu e intotdeauna asa de simplu.

Pentru cei care sunt apti fizic si mintal, cam asta inseamna sa-i ajuti cumva, cam asta inseamna sa le dai un sfat, sa-i indrumi.
Poti incerca sa le trezesti potentialul, sa le descoperi talentele, inclinatiile, poti incerca sa faci din ei niste oameni demni, greu de pacalit, greu de ucis.

In tot ceea ce faceti sa aveti in minte ideea ca merita sa devii, de exemplu, actor, sau profesor, sau medic, pastrandu-ti in acelasi timp demnitatea.
De ce sa copiezi la examene, de ce sa te minti pe tine, ce faci cu notele, ele nu valoreaza mare lucru, nu trebuie sa pui atata pret pe ele. Daca vrei sa devii actor chiar ca nu conteaza deloc ce note ai, intrucat susti un examen si, daca esti bun, vei fi student la UNATC (Universitatea de arta teatrala si cinematografica I. L. Caragiale).
Tu crezi ca Dinica a avut note mari la liceu sau la scoala profesionala?
Eu nu cred. Si cu toate astea a facut Institutul de teatru si film si, in plus, mai ales, este un actor exceptional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu