joi, 26 ianuarie 2012

destin soarta blestem talent

chiar nu putem sa vedem ca exista si destin sau soarta... sau blestem, sau talent.
e greu de presupus ca poti anticipa, ca poti vedea in viitor.
pai vedeai tu ca unul dintre cei mai originali, fini si spectaculosi prozatori romani se va naste ca al optulea copil in satul Facaeni jud. Ialomita?fiindu-i foame, ca na, de, e foame... e vorba de Stefan Banulescu.
pai banuiai tu asta?
sau Marin Preda care s-a nascut la Silistea-Gumesti,


daca te duci acum in sat e la fel ca atunci: saracie lucie si foame.

se spune ca tu doar trebuie sa asiguri conditiile necesare, eventual sanse egale sau conditii egale pentru toti copiii.
si gata!
insa e vorba asta: unde dai si unde crapa!

tu faci, dar n-ai nicio viziune, nicio idee... pt ca cel care vine apare de oriunde, de nicaieri, din scorburi, din vagauni, din gaura de sarpe.

in plus, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!


asa ca tu trebuie sa duci munca asta de uzura, rutiniera, tu trebuie sa mergi asa comun, banal si cuminte si sa asculti, sa ciulesti urechile ca poate vezi vreun semn, ca poate niste ochi iscoditori si mici te sfredelesc si tu trebuie sa pricepi ca ai de-a face cu altceva, cu ceva ce n-ai vazut des, cu Doamne-Doamne ce se joaca-ntr-un copil.

si nu, sa nu-l ucizi!
tu sa nu fii prost ca altii si sa-ti inchipui ca esti cine stie cine, tu sa taci, sa asculti si sa arati si tu putin din cale, aia pe care o vezi tu, ca vezi putin!

asa ca numai Dumnezeu stie si, drept urmare, n-ai decat sa fii atent si smerit si sa faci si tu acolo ce esti in stare sa faci, sa mesteresti si tu ceva!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu