marți, 5 aprilie 2011

Numărul copiilor cu ADHD, în creştere




Numărul copiilor cu ADHD, în creştere



11 copii cu deficit de atenţie sunt trataţi în prezent de consilierii de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Teleorman


Alţi 20 de copii sunt suspecţi de această tulburare comportamentală. În fiecare clasă există cam doi-trei copii care suferă de această afectiune.

Reprezentanţii CJAP spun că numărul copiilor care sunt afectaţi de ADHD, (în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder sau Sindromul hiperchinetic cu deficit de atenţie), este în creştere. "A crescut numărul copiilor afectaţi de ADHD. Motivul este acela că părinţii nu mai sunt atenţi cu ei. Se gândesc doar că micuţul este neastâmpărat. Cel mai bine ar fi ca problemele să fie depistate înainte de împlinirea vârstei de 7 ani. Un copil afectat prezintă dificultăţi de atenţie şi concentrare, comportament impulsiv şi hiperactivitate", a spus Alina Nicolae, profesor consilier psihopedagog în cadrul CJAP.
Specialiştii le recomandă părinţilor sau profesorilor care observă că micuţii sunt mai agitaţi, să vină cu ei la centru. Aceştia fac doar o evaluare, însă diagnosticul poate fi pus numai de un medic neuropsihiatru. "Părinţii vin cu copiii la noi, iar noi îi îndrumăm către un medic specialist. Diagnosticul este pus în urma unei analize comportamentale a copilului în diverse medii, care durează şase luni. Tot medicul, le oferă medicamentaţia adecvată şi aici vin pentru terapia comportamentală", a mai spus Alina Nicolae.

Terapia este gratuită

După ce au fost diagnosticaţi de medic, copiii încep tratamentul la unul dintre centrele judeţene de asistenţă, coordonate de CJAP . „În funcţie de vârsta copilului încercăm să îi explicăm ce înseamnă boala pe care o are şi cum trebuie să se comporte adecvat. Tratamentul pe care îl acordăm noi constă, printre altele, în diferite jocuri pentru concentrarea atenţiei, puzzle sau jocuri de rol. Această terapie comportamentală pe care o face la noi, este gratuită", explică specialistul.
În cazul în care un copil are ADHD şi nu este tratat la timp, boala poate avea repercusiuni grave pe viitor. „Netratarea acestei boli poate duce spre depresie, agresivitate, comportament antisocial, anxietate. Un adolescent cu ADHD poate deveni nesupus, violent chiar, poate abandona studiile, poate începe să consume droguri, se implică în activităţi de risc, delicvenţă. Majoritatea delicvenţilor din penitenciare au ADHD", a mai spus Alina Nicolae.

Sprijinul părinţilor, esenţial

Reuşita terapiei este influenţată în mare măsură şi de implicarea părinţilor şi de cât de bine respectă programul pe care trebuie să îl facă acasă, cu copilul. „În afară de terapia de care copilul beneficiază în cadrul CJAP şi a medicaţiei prescrise de medic, este foarte important ca părinţii să respecte un program foarte ferm şi acasă”, a mai spus Alina Nicolae.

articol realizat de Cristi Ştefan şi apărut în Adevărul de seară (Alexandria) (11 februarie 2011) legatura catre articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu